HomeJedzenieZmieszaj z WODĄ i przedłuż swoje życie: Wspomaga UTRATĘ WAGI, obniża CHOLESTEROL...

Zmieszaj z WODĄ i przedłuż swoje życie: Wspomaga UTRATĘ WAGI, obniża CHOLESTEROL i leczy ZAPALENIA!

Roślinę tę można rozpoznać po przyjemnym aromacie i specyficznym smaku, który jest jednocześnie słodki i gorzki.

Dziś jest zwykle używana jako przyprawa aromatyczna , ale niewiele osób zna jej uzdrawiającą moc.

Znany był przede wszystkim jako odświeżacz oddechu, ale potem zyskał znacznie szersze zastosowanie.

Portal haps radzi, jak przygotować napój korzystny dla naszego zdrowia.

Jeśli nie wiesz, jaka to przyprawa, to goździki.

Najważniejszym składnikiem goździków jest z pewnością eugenol, związek organiczny o dużym potencjale przeciwzapalnym.

Istnieje również wiele minerałów:

  • wapń.
  • magnez.
  • żelazo.
  • miedź.
  • fosfor.
  • mangan.
  • selen.
  • Zawierają także witaminy:

  • C.
  • B6.
  • MI.
  • K.
  • Oprócz wymienionych pierwiastków goździki zawierają także kwas foliowy, ryboflawinę i niacynę.

    Są bardzo dobre w leczeniu bezsenności i znacznie poprawiają jakość snu, leczą infekcje zatok, gardło i ból zęba..

    Pomagają normalizować pracę wątroby i działają przeciwbólowo.

    Ale wiele osób nie wie, że goździk działa poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, poprawę funkcji i elastyczności tętnic, co może przedłużyć życie.

    Pobudza pracę przewodu pokarmowego, przyspiesza przemianę materii i krążenie, dlatego jest naturalnym środkiem stymulującym proces odchudzania.

    Woda goździkowa

    Składniki:

    1,5 litra wody (butelkowanej lub filtrowanej).

    5 gramów goździków.

    Przygotowanie:

    Wlej goździki do szklanej butelki z wodą i zamknij ją.

    Pozostawić do zaparzenia w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na około 5 dni.

    Ważne jest, aby pić tę wodę na czczo.

    Inne zalety goździków

    – zwalcza grzyby, wirusy i bakterie.

    – ma działanie antyoksydacyjne.

    -wspomaga wątrobę.

    – walczy z infekcjami.

    -ułatwia trawienie.

    -walczy z nieświeżym oddechem.

    – poprawia gojenie.

    -pomaga regulować poziom cukru we krwi.

    Przeciwwskazania

    Kobiety w ciąży powinny unikać spożywania leków na bazie goździków, ponieważ powodują one skurcze macicy.

    Herbata z liści laurowych i goździków

    Ta herbata jest darem niebios i pomaga na różne problemy zdrowotne.

    Korzyści zdrowotne:

  • wspiera zdrowie nerek i wątroby.
  • pomaga w produkcji żółci.
  • pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, co docenisz szczególnie w przypadku problemów trawiennych.
  • wzmacnia układ odpornościowy (głównie dzięki dużej zawartości witaminy C).
  • wspiera zdrowie wzroku, mięśni i kości.
  • działa moczopędnie – walczy z zatrzymywaniem wody w organizmie.
  • obniża poziom cukru we krwi.
  • właściwości antyseptyczne, przeciwbólowe.
  • działanie drenujące korzystnie wpływa także na pracę serca i nerek.
  • pomóc przy grypie, chorych oskrzelach i przeziębieniach.
  • łagodzi stany zapalne.
  • Jak to przygotować?

    Potrzebujemy:

    300 ml wody.

    2 liście laurowe, które najpierw myjemy.

    4 goździki.

    Procedura:

    Do wody włóż dwa umyte liście laurowe i postaw na ogień.

    Gotuj przez 7 minut, a następnie zdejmij z ognia.

    Dodaj 4 goździki.

    Przykryj i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

    Drink.

    Nie zapominajcie, że z tym domowym preparatem również nie można przesadzić.

    Nigdy nie używaj herbaty przez dłuższy czas, jest to zabronione także kobietom w ciąży i dzieciom.

    Jeśli pijesz napój codziennie, po dwóch tygodniach musisz zrobić sobie przerwę.

    Dużo zdrowia!

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře