Roślinę tę można rozpoznać po przyjemnym aromacie i specyficznym smaku, który jest jednocześnie słodki i gorzki.
Dziś jest zwykle używana jako przyprawa aromatyczna , ale niewiele osób zna jej uzdrawiającą moc.
Znany był przede wszystkim jako odświeżacz oddechu, ale potem zyskał znacznie szersze zastosowanie.
Portal haps radzi, jak przygotować napój korzystny dla naszego zdrowia.
Jeśli nie wiesz, jaka to przyprawa, to goździki.
Najważniejszym składnikiem goździków jest z pewnością eugenol, związek organiczny o dużym potencjale przeciwzapalnym.
Istnieje również wiele minerałów:
Zawierają także witaminy:
Oprócz wymienionych pierwiastków goździki zawierają także kwas foliowy, ryboflawinę i niacynę.
Są bardzo dobre w leczeniu bezsenności i znacznie poprawiają jakość snu, leczą infekcje zatok, gardło i ból zęba..
Pomagają normalizować pracę wątroby i działają przeciwbólowo.
Ale wiele osób nie wie, że goździk działa poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, poprawę funkcji i elastyczności tętnic, co może przedłużyć życie.
Pobudza pracę przewodu pokarmowego, przyspiesza przemianę materii i krążenie, dlatego jest naturalnym środkiem stymulującym proces odchudzania.
Woda goździkowa
Składniki:
1,5 litra wody (butelkowanej lub filtrowanej).
5 gramów goździków.
Przygotowanie:
Wlej goździki do szklanej butelki z wodą i zamknij ją.
Pozostawić do zaparzenia w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na około 5 dni.
Ważne jest, aby pić tę wodę na czczo.
Inne zalety goździków
– zwalcza grzyby, wirusy i bakterie.
– ma działanie antyoksydacyjne.
-wspomaga wątrobę.
– walczy z infekcjami.
-ułatwia trawienie.
-walczy z nieświeżym oddechem.
– poprawia gojenie.
-pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Przeciwwskazania
Kobiety w ciąży powinny unikać spożywania leków na bazie goździków, ponieważ powodują one skurcze macicy.
Herbata z liści laurowych i goździków
Ta herbata jest darem niebios i pomaga na różne problemy zdrowotne.
Korzyści zdrowotne:
Jak to przygotować?
Potrzebujemy:
300 ml wody.
2 liście laurowe, które najpierw myjemy.
4 goździki.
Procedura:
Do wody włóż dwa umyte liście laurowe i postaw na ogień.
Gotuj przez 7 minut, a następnie zdejmij z ognia.
Dodaj 4 goździki.
Przykryj i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Drink.
Nie zapominajcie, że z tym domowym preparatem również nie można przesadzić.
Nigdy nie używaj herbaty przez dłuższy czas, jest to zabronione także kobietom w ciąży i dzieciom.
Jeśli pijesz napój codziennie, po dwóch tygodniach musisz zrobić sobie przerwę.
Dużo zdrowia!