HomeJedzenieJakie mięso wybrać, aby kebab był idealny: karkówka, grzbiet czy polędwica

Jakie mięso wybrać, aby kebab był idealny: karkówka, grzbiet czy polędwica

Pyszny kebab to nie tylko efekt udanej marynaty i zręczności kucharza, ale także odpowiedniego doboru mięsa..

W związku z tym ekspertka publikacji sieci BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova, postanowiła mi powiedzieć, jakie mięso lepiej kupić, jeśli planujesz ugotować z niego smaczny i soczysty kebab..

Jeśli chodzi o wieprzowinę, najlepsze opcje to karkówka i mostek.

Te części zawierają wystarczającą ilość tłuszczu – podczas smażenia „stopi się“, w wyniku czego powstaje niesamowicie soczysty kebab.

Szyjka ma miękką konsystencję i delikatny smak, a mostek uważany jest za bogatszy ze względu na tłustą warstwę.

Nie mniej popularna jest polędwica, ponieważ praktycznie nie zawiera tłuszczu, kebab okazuje się bardziej suchy.

Polędwiczkę można połączyć z tłustymi kawałkami mięsa lub dodać do marynaty oliwę – w obu przypadkach zwiększymy soczystość.

Wreszcie, jeśli masz do czynienia z mięsem z tylnej części wieprzowiny, przygotuj się na to, że będzie twardsze i będzie wymagało dłuższego marynowania.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře