Zwykle z jagód robi się dżemy lub inne przetwory na zimę.Czerwone porzeczki nie są pod tym względem wyjątkiem..
Jednak wiele gospodyń domowych nawet nie podejrzewa, że jagoda jest nie tylko dobra dla zdrowia, ale i wszechstronna, ponieważ można z niej zrobić również sos..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej kategorii, opowiedziała nam, jak przygotować sos z czerwonej porzeczki do mięsa.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Usuń czerwone porzeczki z gałązek i zmiel je w blenderze (przepuść przez maszynę do mięsa).W razie potrzeby przetrzyj przez sito, aby usunąć nasiona.
2.Obierz czosnek i przepuść go przez prasę.
3.Do czerwonych porzeczek dodać czosnek i przyprawy do smaku, z wyjątkiem skrobi.
4.Włożyć do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 30 minut.
5.Skrobię rozpuścić w wodzie i powoli wlać do sosu, następnie gotować kolejne 10 minut i wlać sos do sterylnych słoików i przykryć pokrywkami.Gdy ostygnie, włóż go do lodówki.
Podawać do stołu z mięsem.Smacznego!
Wcześniej powiedzieliśmy Wam, dlaczego w Europie nie je się gryki.