HomeJedzenieCo zrobić z czerwonych porzeczek: tylko nie dżem ani kompot

Co zrobić z czerwonych porzeczek: tylko nie dżem ani kompot

Zwykle z jagód robi się dżemy lub inne przetwory na zimę.Czerwone porzeczki nie są pod tym względem wyjątkiem..

Jednak wiele gospodyń domowych nawet nie podejrzewa, że ​​jagoda jest nie tylko dobra dla zdrowia, ale i wszechstronna, ponieważ można z niej zrobić również sos..

Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej kategorii, opowiedziała nam, jak przygotować sos z czerwonej porzeczki do mięsa.

Będziesz potrzebować:

  • porzeczki (czerwone) – 1 kg.
  • cukier – 170 gr.
  • czosnek – 1 głowa.
  • sól – 1 łyżka.ja.
  • curry – 1,5 łyżki.l.
  • czarny pieprz (mielony) – 1/3 łyżeczki.ja.
  • czerwona papryka (mielona) – 1/3 łyżeczki.ja.
  • skrobia – 1 łyżka.l.
  • Jak gotować

    1.Usuń czerwone porzeczki z gałązek i zmiel je w blenderze (przepuść przez maszynę do mięsa).W razie potrzeby przetrzyj przez sito, aby usunąć nasiona.

    2.Obierz czosnek i przepuść go przez prasę.

    3.Do czerwonych porzeczek dodać czosnek i przyprawy do smaku, z wyjątkiem skrobi.

    4.Włożyć do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 30 minut.

    5.Skrobię rozpuścić w wodzie i powoli wlać do sosu, następnie gotować kolejne 10 minut i wlać sos do sterylnych słoików i przykryć pokrywkami.Gdy ostygnie, włóż go do lodówki.

    Podawać do stołu z mięsem.Smacznego!

    Wcześniej powiedzieliśmy Wam, dlaczego w Europie nie je się gryki.

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře