Pyszny kebab to nie tylko efekt udanej marynaty i zręczności kucharza, ale także odpowiedniego doboru mięsa..
W związku z tym ekspertka publikacji sieci BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova, postanowiła mi powiedzieć, jakie mięso lepiej kupić, jeśli planujesz ugotować z niego smaczny i soczysty kebab..
Jeśli chodzi o wieprzowinę, najlepsze opcje to karkówka i mostek.
Te części zawierają wystarczającą ilość tłuszczu – podczas smażenia „stopi się“, w wyniku czego powstaje niesamowicie soczysty kebab.
Szyjka ma miękką konsystencję i delikatny smak, a mostek uważany jest za bogatszy ze względu na tłustą warstwę.
Nie mniej popularna jest polędwica, ponieważ praktycznie nie zawiera tłuszczu, kebab okazuje się bardziej suchy.
Polędwiczkę można połączyć z tłustymi kawałkami mięsa lub dodać do marynaty oliwę – w obu przypadkach zwiększymy soczystość.
Wreszcie, jeśli masz do czynienia z mięsem z tylnej części wieprzowiny, przygotuj się na to, że będzie twardsze i będzie wymagało dłuższego marynowania.