HomeJedzenieJak zamienić starą i przejrzałą kukurydzę w miękką, soczystą i smaczną: tym...

Jak zamienić starą i przejrzałą kukurydzę w miękką, soczystą i smaczną: tym właśnie należy posypać kolby przed gotowaniem

Idealna kukurydza powinna być miękka, soczysta i mieć lekko słodki smak.

Co powinien zrobić smakosz, jeśli nie może kupić młodych kolb?.

Co zrobić, jeśli kukurydza jest stara?

Na szczęście bardzo łatwo jest zadbać o to, aby takie kolby nie stwardniały w wyniku gotowania.

Wystarczy odpowiednio przygotować przejrzałą kukurydzę do obróbki cieplnej.

Yulia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji sieci Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej kategorii, podzieliła się przydatnym trikiem.

Czym posypać starą kukurydzę przed gotowaniem

Najpierw kolby należy oczyścić z liści.

Następnie kukurydzę należy umieścić w głębokim, ale niezbyt szerokim pojemniku i zalać mlekiem rozcieńczonym zwykłą wodą (na jedną objętość białego napoju powinna przypadać jedna objętość klarownego płynu).

Kolby powinny pozostać w tej mieszance przez 4 godziny.

Po zakończeniu procedury kukurydzę należy ugotować w standardowy sposób.Jeśli mówimy o starej kukurydzy, przetwarzanie we wrzącej wodzie powinno trwać od półtorej do dwóch godzin.Dojrzałe kolby można gotować przez pół godziny, a młode – 20 minut.

Gotowe danie można natrzeć nie tylko solą, ale także miękkim masłem: okaże się jeszcze smaczniejsze i bardziej miękkie.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře