Idealna kukurydza powinna być miękka, soczysta i mieć lekko słodki smak.
Co powinien zrobić smakosz, jeśli nie może kupić młodych kolb?.
Co zrobić, jeśli kukurydza jest stara?
Na szczęście bardzo łatwo jest zadbać o to, aby takie kolby nie stwardniały w wyniku gotowania.
Wystarczy odpowiednio przygotować przejrzałą kukurydzę do obróbki cieplnej.
Yulia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji sieci Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej kategorii, podzieliła się przydatnym trikiem.
Czym posypać starą kukurydzę przed gotowaniem
Najpierw kolby należy oczyścić z liści.
Następnie kukurydzę należy umieścić w głębokim, ale niezbyt szerokim pojemniku i zalać mlekiem rozcieńczonym zwykłą wodą (na jedną objętość białego napoju powinna przypadać jedna objętość klarownego płynu).
Kolby powinny pozostać w tej mieszance przez 4 godziny.
Po zakończeniu procedury kukurydzę należy ugotować w standardowy sposób.Jeśli mówimy o starej kukurydzy, przetwarzanie we wrzącej wodzie powinno trwać od półtorej do dwóch godzin.Dojrzałe kolby można gotować przez pół godziny, a młode – 20 minut.
Gotowe danie można natrzeć nie tylko solą, ale także miękkim masłem: okaże się jeszcze smaczniejsze i bardziej miękkie.