Wielu smakoszy wierzy, że sekretem doskonałego puree ziemniaczanego jest dodanie dużej ilości masła..
Właściwie nie ma potrzeby przesadzać ze składnikiem tłuszczowym..
Aby danie nabrało jasnego smaku, musisz zastosować kolejną kulinarną sztuczkę.
Ale najpierw pamiętaj, jak zwykle przygotowujesz puree ziemniaczane.
Najprawdopodobniej umieścisz obrane bulwy w rondlu i napełnisz zwykłą wodą.
„Oczywiście wodą! W jakim innym płynie można ugotować psiankę? – wielu zapewne będzie zaskoczonych.
Ale lepiej termicznie przerobić ziemniaki na puree w. mleku!
Zaleceniem tym podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka internetowej publikacji Belnovosti z zakresu gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.
Jak prawidłowo gotować ziemniaki na tłuczone ziemniaki
Czy włożyłeś obrane bulwy na patelnię? Wlać mleko do warzyw!
Jeśli biały napój jest bardzo tłusty, można go nieco rozcieńczyć zwykłą wodą.
Gdy ziemniaki będą już gotowe, odlej mleko, pozostałe warzywa na patelni „rozdrobnij“ tłuczkiem, wlej nową porcję białego napoju i dodaj kilka kawałków masła.
Dodatkowo można dodać pełnotłustą śmietanę.
Po dokładnym wymieszaniu otrzymasz idealne puree: pyszne, delikatne i kremowe.