HomeJedzenieJak wycisnąć 3 razy więcej soku z cytryny: mała sztuczka

Jak wycisnąć 3 razy więcej soku z cytryny: mała sztuczka

Sok cytrynowy jest szeroko stosowany w kuchni..

Wszak jest ważnym składnikiem niektórych wyrobów cukierniczych i wielu sosów sałatkowych..

Ponadto kwaśny napój można wykorzystać do gotowania ryb.

Możesz także po prostu dodać sok z cytryny do wody: otrzymasz orzeźwiający i bardzo zdrowy napój.

Ale wielu kucharzy amatorów skarży się, że nie mogą wycisnąć wystarczającej ilości soku z owoców cytrusowych.

Ale profesjonaliści znają jeden trik, który pozwala uzyskać dużo soku z jednej cytryny.

Tym trikiem podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji internetowej Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej klasy.

Jak wycisnąć dużo soku z cytryny

Umieść cytrynę w rondlu i wlej wodę do pojemnika.

Płynu powinno być tyle, aby całkowicie przykryć owoce cytrusowe.

Wyjmij cytrynę, postaw miskę z wodą na kuchence i włącz palnik.

Gdy płyn będzie dobrze podgrzany (temperatura powinna wynosić około 50 stopni), włóż do niego cytrynę.

Po dokładnie 120 sekundach wyjmij owoc i poczekaj, aż przestanie być bardzo gorący.

Ciepłą cytrynę rozwałkuj na stole, przekrój cytrusy wzdłuż i zacznij wyciskać sok do głębokiego pojemnika.Używaj widelca, a nie łyżki!

Otrzymasz 3 razy więcej soku niż zwykle.Po pierwsze, wysoka temperatura „zmusi“ cytrynę do „oddania“ dużej ilości płynu.Po drugie, obfitość soku ułatwi miękkość skórki.Po trzecie, duży krój pozwoli także na wyciśnięcie dużej ilości napoju.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře