HomeJedzenieJak przygotować ogórki kiszone na zimę: do smaku jak z beczki

Jak przygotować ogórki kiszone na zimę: do smaku jak z beczki

Ogórki na zimę to pierwsza przystawka na stół.Częściej są solone i często marynowane.Istnieje przepis na przygotowanie ogórków w beczkach, ale nie każdego na to stać..

Istnieje przepis, który pomoże Ci przygotować na zimę prawie takie same ogórki, tylko bez beczki i nawet bez octu..

Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej klasy, opowiedziała nam, jak przygotować ogórki kiszone na zimę.

Będziesz potrzebować:

  • ogórki – 3 kg.
  • chrzan – 1 arkusz na słoik.
  • liście porzeczki – 2 szt.na słoiku.
  • koperek (parasole) – 1-2 gałązki.
  • czosnek – 1-2 ząbki.
  • czarny pieprz – 0,5 łyżeczki.ja.
  • czarny pieprz – 0,5 łyżeczki.ja.
  • liść laurowy – 2 szt.
  • woda – 2 l.
  • sól – 100 gr.
  • Jak gotować

    1.Słoik należy umyć, następnie włożyć do niego liście chrzanu, porzeczki, koper, pieprz oraz liście laurowe i czosnek.

    2.Następnie wkładamy ogórki do słoika po szyję.Najpierw należy je namoczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny.

    3.Napełnij patelnię wodą, dodaj sól, mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia, następnie zalej ogórki solanką prawie do samej góry, przykryj gazą i pozostaw na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

    4.Następnie wlać solankę do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.

    5.Ogórki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy pokrywki, odwracamy, a gdy ostygną odstawiamy do przechowania.

    Za półtora miesiąca ogórki będą całkowicie gotowe.Smacznego!

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře