Ogórki na zimę to pierwsza przystawka na stół.Częściej są solone i często marynowane.Istnieje przepis na przygotowanie ogórków w beczkach, ale nie każdego na to stać..
Istnieje przepis, który pomoże Ci przygotować na zimę prawie takie same ogórki, tylko bez beczki i nawet bez octu..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej klasy, opowiedziała nam, jak przygotować ogórki kiszone na zimę.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Słoik należy umyć, następnie włożyć do niego liście chrzanu, porzeczki, koper, pieprz oraz liście laurowe i czosnek.
2.Następnie wkładamy ogórki do słoika po szyję.Najpierw należy je namoczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny.
3.Napełnij patelnię wodą, dodaj sól, mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia, następnie zalej ogórki solanką prawie do samej góry, przykryj gazą i pozostaw na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.
4.Następnie wlać solankę do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.
5.Ogórki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy pokrywki, odwracamy, a gdy ostygną odstawiamy do przechowania.
Za półtora miesiąca ogórki będą całkowicie gotowe.Smacznego!