HomeJedzenieJak gotować bakłażany po grecku: pyszna przystawka i dekoracja stołu

Jak gotować bakłażany po grecku: pyszna przystawka i dekoracja stołu

Kolejne spektakularne danie można przygotować z bakłażanów.Dzięki zestawowi składników wygląda nie tylko apetycznie, ale i efektownie..

A twaróg i ser są używane jako nadzienie..

Ekspert naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej klasy, powiedziała nam, jak gotować.

Będziesz potrzebować:

  • bakłażany – 3 szt.
  • twarożek – 200 gr.
  • ser – 200 gr.
  • jajko – 1 szt.
  • Jogurt grecki – 1 łyżka.ja.
  • czosnek – 2 ząbki.
  • sól – 1 łyżeczka.ja.
  • zioła aromatyczne i świeże zioła do smaku.
  • Jak gotować

    1.Czyste bakłażany kroi się na połówki, gotuje przez 10 minut w osolonej wodzie i pozostawia do ostygnięcia.

    2.Aby przygotować nadzienie, twarożek rozgnieść widelcem i wymieszać z tartym serem i jajkiem.

    3.Do gotowej mieszanki dodaje się czosnek przez prasę, posiekane zioła i zioła oraz sól.

    4.Następnie składniki miesza się i gotowe nadzienie zalewa jogurtem.

    5.Należy ostrożnie usunąć miąższ z bakłażanów, nie uszkadzając skórki, pokroić je w kostkę, wymieszać z nadzieniem i włożyć z powrotem.

    Całość posyp startym serem i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Smacznego!

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře