HomeJedzenieDo tostów nie ma sobie równych: Luksusowa pasta paprykowa z czosnkiem, z...

Do tostów nie ma sobie równych: Luksusowa pasta paprykowa z czosnkiem, z domowych zbiorów!

Uprawiam paprykę co roku, ale świeża nie jest tu zbyt popularna.

Robię z niego lecho i najwspanialszy domowy smarowidło.

Jest nie do pobicia do tostów, ale świetnie smakuje też z sosami, ja daję go też do makaronów.

Potrzebujemy:

2 kg pieprzu.

150 g przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) – możemy użyć także pomidorów obranych ze skórki.

5 ząbków czosnku.

100 ml octu.

4 ostre papryczki (lub w zależności od tego jak pikantna ma być pasta).

2-3 łyżeczki soli.

50 g granulowanego cukru.

Procedura:

Umyj pieprz.

Usuń łodygi i jądra.

Oczyść czosnek.

Podobnie jak paprykę, przygotujemy również paprykę ostrą.

Teraz zmiel wszystkie składniki w maszynce do mięsa.

Dodać sól, cukier i ciśnienie.

Dodaj ocet.

Dokładnie wymieszaj.

Rozłóż masę do czystych słoików konserwowych.

Zamykamy szczelnie.

Sterylizujemy w temperaturze 85 stopni przez 25 minut.

Następnie pozwól mu ostygnąć.

Przechowywać w chłodniejszym, ciemnym miejscu.

Pasztet może starczyć na cały rok, czyli pod warunkiem, że do tego czasu go nie zjesz (u nas zawsze tak jest :-D).

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře