HomeInteresująceCzy wiesz, że to właśnie robią morele w Twoim organizmie?

Czy wiesz, że to właśnie robią morele w Twoim organizmie?

Morele są bez wątpienia owocami wakacyjnymi, ponieważ są w pełni dojrzałe w lipcu i sierpniu.Chociaż w tym czasie jest mnóstwo świeżych i słodkich produktów, morele są warte uwagi nie tylko ze względu na ich słodki smak.Oferują one bogactwo witamin i minerałów, które faktycznie mogą poprawić funkcjonowanie organizmu.Okazuje się jednak, że najbardziej w kulinarnym menu powinny je uwzględniać szybkowary.

Czy morele można uprawiać na Słowacji?

Wszyscy dobrze znamy morele, ponieważ półki sklepowe są pełne tych owoców w różnych formach.Oczywiście te dojrzałe i świeże są najbardziej kuszące, ale można je również łatwo kupić w syropie w puszce lub suszone.Wszystkie oferują doskonały smak i mogą być wykorzystywane na wiele sposobów w deserach.Ponadto na Słowacji można uprawiać morele na drzewach, więc właściciele gruntów i ogrodnicy mają całkiem niezły przysmak.Okazuje się jednak, że w postaci świeżej i suszonej morele oferują nam najbardziej korzystne właściwości.

Na co dobre są morele?

Zanim dowiemy się, na co dobre są morele, warto przyjrzeć się temu, co &#8211 oprócz smaku&#8211 oferują.Owoce te są bogatym źródłem witaminy A, która jest najlepsza dla naszych oczu, ale także poprawia kondycję naszej skóry.Dodatkowo należy wspomnieć o sporej ilości witamin z grupy B, które mają ogólny wpływ na nasz organizm.Okazuje się, że morele posiadają &#8222tajną broń&#8220 na zmarszczki, a mianowicie witaminę E (znaną również jako &#8222witamina młodości&#8220).Ta z kolei ma zbawienny wpływ na nasz wygląd: niweluje stany zapalne skóry i sprawia, że zmarszczki stają się znacznie mniej widoczne.

Oczywiście witaminy to nie wszystko, co znajduje się w morelach.Są solidnym rezerwuarem potasu, pierwiastka, który ma rewelacyjny wpływ na zdrowie serca i może pomóc kontrolować skoki ciśnienia krwi, a także ma korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu.Ponadto są solidnym źródłem wapnia, który jak wiadomo buduje kości i zęby, więc powinny zainteresować zarówno dzieci, jak i osoby starsze.

Ostatnim elementem moreli są przeciwutleniacze.Należą do nich oczywiście wspomniane już witaminy, ale warto wiedzieć, że w owocach w obfitych ilościach występują również polifenole.Substancje te odgrywają kluczową rolę w profilaktyce zdrowotnej.Nie tylko pomagają usuwać nadmiar toksyn, ale też spowalniają procesy starzenia się organizmu i usuwają wolne rodniki, które odpowiadają za rozwój chorób cywilizacyjnych.

Nie zapominajmy, że cenną substancją zawartą w owocach jest błonnik, który znajduje się również w morelach.Jak już wiemy, jest potężnym sprzymierzeńcem jelit, ponieważ pomaga im pracować z pełnym potencjałem: ponadto pomaga im oczyścić, pozbyć się złogów i stymulować procesy trawienne, które są najważniejsze podczas odchudzania.

Ile moreli można zjeść dziennie?

Morele, zarówno surowe, jak i suszone, powinny znaleźć się w diecie każdego, kto dba o zdrowie.Należy jednak uważać, aby nie zjeść ich zbyt wiele.Dlaczego? Wszystko przez zawartość cukru.Są one nie tylko wysokokaloryczne, ale mogą również sprzyjać problemom żołądkowym.Skoro morele są tak słodkie, to czy mogą je jeść diabetycy? Tak, ale w rozsądnych ilościach.Co ciekawe, suszona wersja jest bardziej odpowiednia dla diabetyków, ponieważ indeks glikemiczny wynosi około 37, podczas gdy surowa wersja ma wyższy indeks glikemiczny, ponieważ wynosi około 60.Uważa się, że nie należy spożywać więcej niż 40 gramów dziennie.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře