HomeJedzenieCo ugotować zamiast Charlotte: przepis na ciasto z galaretką z nietypowym nadzieniem

Co ugotować zamiast Charlotte: przepis na ciasto z galaretką z nietypowym nadzieniem

Zbliżanie się jesieni to tradycyjny czas domowych wypieków.Najprostszy przepis to Charlotte z jabłkami..

Ciasto jest tak rozpoznawalne i znajome, że po prostu nie da się go jeść w nieskończoność.Porozmawiajmy o smacznej alternatywie.

Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej kategorii, opowiedziała nam, jak zrobić placek ze śliwkami z galaretką.

Będziesz potrzebować:

  • śliwka 500 gr.
  • mąka 250 gr.
  • jajka 3 szt.
  • śmietana 20% 130 gr.
  • cukier 80 gr.
  • soda 1 łyżeczka.l.
  • kwas cytrynowy 0,5 łyżeczki.l.
  • olej roślinny 50 gr.
  • szczypta soli.
  • masło,.
  • cukier puder.
  • Jak gotować

    1.Czyste śliwki przekrój na połówki i usuń pestki.

    2.Jajka ubić z cukrem (60 g), aż powstanie puszysta piana, dodać sól, olej roślinny i śmietanę.

    3.Ubij i przesiej mąkę w małych porcjach, dodaj kwas cytrynowy i sodę, a następnie wymieszaj ciasto.

    4.Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, wylej ciasto, ułóż śliwki przekrojoną stroną do góry, zanurzając je w cieście.

    5.Posyp je cukrem (20 g), opcjonalnie cynamonem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut.

    Ciasto wyjmujemy z formy po ostygnięciu i posypaniu cukrem pudrem.Smacznego!

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře