Jajek nie należy uważać za niezbędny składnik serników: wielu kucharzy radzi sobie bez nich..
W niektórych przypadkach danie z twarogu okazuje się bardziej miękkie i smaczniejsze, ponieważ jajka nie zawsze wychodzą bez wad..
Ważne jest jednak, aby wybrać godny zamiennik produktu – zauważa kucharka Julia Arkhipova, ekspert naszego magazynu ds. kulinariów i przygotowywania potraw.
Czym można zastąpić jajka w sernikach?
Banany
Wiele osób zauważyło już, że używanie bananów do przygotowywania wyrobów cukierniczych jest dla nich korzystne.Banany zastępują jajka i dodają słodyczy bez użycia dużej ilości cukru.Może to mieć również wpływ na spożycie kalorii.
Na paczkę twarogu należy wziąć tylko jednego średniej wielkości banana.Idealną opcją byłyby przejrzałe owoce, ponieważ najłatwiej je zmiksować.
Nasiona Chia
Ta opcja może wydawać się dla wielu egzotyczna i interesująca, ale wielu wegetarian, którzy nie jedzą jajek, aktywnie z niej korzysta.
Warto dodać, że użycie nasion chia sprawi, że serniki będą zdrowsze.
Na 250 gramów twarogu trzeba wziąć tylko jedną dużą łyżkę nasion.