Zbliżanie się jesieni to tradycyjny czas domowych wypieków.Najprostszy przepis to Charlotte z jabłkami..
Ciasto jest tak rozpoznawalne i znajome, że po prostu nie da się go jeść w nieskończoność.Porozmawiajmy o smacznej alternatywie.
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej kategorii, opowiedziała nam, jak zrobić placek ze śliwkami z galaretką.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Czyste śliwki przekrój na połówki i usuń pestki.
2.Jajka ubić z cukrem (60 g), aż powstanie puszysta piana, dodać sól, olej roślinny i śmietanę.
3.Ubij i przesiej mąkę w małych porcjach, dodaj kwas cytrynowy i sodę, a następnie wymieszaj ciasto.
4.Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, wylej ciasto, ułóż śliwki przekrojoną stroną do góry, zanurzając je w cieście.
5.Posyp je cukrem (20 g), opcjonalnie cynamonem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut.
Ciasto wyjmujemy z formy po ostygnięciu i posypaniu cukrem pudrem.Smacznego!