HomeRoślinyCo ugotować z bakłażanów na zimę: nie przekąska, ale pełna witamin

Co ugotować z bakłażanów na zimę: nie przekąska, ale pełna witamin

Nie wszystkie bakłażany zostały jeszcze zjedzone – czas przygotować z nich coś na zimę..

A oprócz popularnego w społeczeństwie kawioru, z bakłażana, marchwi i czosnku można zrobić bardzo prostą, ale pożywną i bogatą w witaminy przekąskę..

Ekspert naszego magazynu Julia Arkhipova, piekarz czwartej klasy, powiedziała nam, jak gotować.

Będziesz potrzebować:

  • bakłażany 3 kg.
  • marchewka 1,5 kg.
  • czosnek 1 główka.
  • woda 300 ml.
  • olej roślinny 150 ml.
  • ocet (9%) 12 łyżek.l.
  • sól i cukier 3 łyżki.l.
  • Jak gotować

    1.Przede wszystkim należy przygotować marynatę, do której mieszamy olej, ocet, sól, cukier i wodę.

    2.Bakłażany umyć, pokroić w średnią kostkę i gotować w osolonym wrzątku przez 15 minut, odcedzić na durszlaku i pozostawić w zamkniętym pojemniku na dwie godziny.

    3.Zetrzyj obrane marchewki na grubej tarce, posiekaj czosnek nożem, następnie gotuj marchewkę i czosnek na oleju roślinnym, aż do połowy ugotowane.

    4.Bakłażany i mieszankę marchewkowo-czosnkową układamy warstwami w czystym pojemniku, zalewamy marynatą i odstawiamy na 12 godzin.

    Następnie wkładamy je do sterylnych słoików, zwijamy pokrywki i przechowujemy w lodówce.

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře