Nie wszystkie bakłażany zostały jeszcze zjedzone – czas przygotować z nich coś na zimę..
A oprócz popularnego w społeczeństwie kawioru, z bakłażana, marchwi i czosnku można zrobić bardzo prostą, ale pożywną i bogatą w witaminy przekąskę..
Ekspert naszego magazynu Julia Arkhipova, piekarz czwartej klasy, powiedziała nam, jak gotować.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Przede wszystkim należy przygotować marynatę, do której mieszamy olej, ocet, sól, cukier i wodę.
2.Bakłażany umyć, pokroić w średnią kostkę i gotować w osolonym wrzątku przez 15 minut, odcedzić na durszlaku i pozostawić w zamkniętym pojemniku na dwie godziny.
3.Zetrzyj obrane marchewki na grubej tarce, posiekaj czosnek nożem, następnie gotuj marchewkę i czosnek na oleju roślinnym, aż do połowy ugotowane.
4.Bakłażany i mieszankę marchewkowo-czosnkową układamy warstwami w czystym pojemniku, zalewamy marynatą i odstawiamy na 12 godzin.
Następnie wkładamy je do sterylnych słoików, zwijamy pokrywki i przechowujemy w lodówce.