HomeRoślinyJak zachować świeżość i chrupkość ogórków do Nowego Roku: niewiele osób wie...

Jak zachować świeżość i chrupkość ogórków do Nowego Roku: niewiele osób wie o tej metodzie

Zwykle utrzymanie świeżości ogórków nawet przez miesiąc jest zadaniem niezwykle trudnym: warzywa szybko tracą elastyczność i soczystość..

Można to łatwo wytłumaczyć obecnością dużej ilości wody w kompozycji..

Istnieje jednak sposób, który pozwoli cieszyć się ogórkami przez około sześć miesięcy.Warzywa będą smakować tak dobrze, jak świeżo zerwane z ogrodu.

O jakiej sekretnej metodzie warto wiedzieć?

Jak się okazało, ta metoda jest dość stara, więc udało im się o niej zapomnieć.Potrzebujemy bardzo niewielu składników.Będziesz musiał zerwać około pół kilograma pokrzywy i kupić kilogram zwykłej grubej soli.Ta ilość dotyczy dziesięciu kilogramów ogórków.

Przede wszystkim umyj warzywa, osusz je, usuń łodygi.Pokrzywy warto umyć i posiekać.

Weź pojemnik do przechowywania.Może to być beczka lub duża patelnia z emaliowaną powierzchnią.Wlać centymetrową warstwę soli.Następnie dodajemy ogórki, ponownie solimy i przykrywamy warstwą pokrzywy.

Następnie powtarzamy procedurę, aż znikną ogórki.Połóż gazę na pokrzywach i soli, uciśnij i pozostaw w chłodnym miejscu na 72 godziny.

Odcedź solankę, ogórki przełóż do słoików i zalej płynem.Na 4 szklanki wody weź dwie duże łyżki soli.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře