Zwykle utrzymanie świeżości ogórków nawet przez miesiąc jest zadaniem niezwykle trudnym: warzywa szybko tracą elastyczność i soczystość..
Można to łatwo wytłumaczyć obecnością dużej ilości wody w kompozycji..
Istnieje jednak sposób, który pozwoli cieszyć się ogórkami przez około sześć miesięcy.Warzywa będą smakować tak dobrze, jak świeżo zerwane z ogrodu.
O jakiej sekretnej metodzie warto wiedzieć?
Jak się okazało, ta metoda jest dość stara, więc udało im się o niej zapomnieć.Potrzebujemy bardzo niewielu składników.Będziesz musiał zerwać około pół kilograma pokrzywy i kupić kilogram zwykłej grubej soli.Ta ilość dotyczy dziesięciu kilogramów ogórków.
Przede wszystkim umyj warzywa, osusz je, usuń łodygi.Pokrzywy warto umyć i posiekać.
Weź pojemnik do przechowywania.Może to być beczka lub duża patelnia z emaliowaną powierzchnią.Wlać centymetrową warstwę soli.Następnie dodajemy ogórki, ponownie solimy i przykrywamy warstwą pokrzywy.
Następnie powtarzamy procedurę, aż znikną ogórki.Połóż gazę na pokrzywach i soli, uciśnij i pozostaw w chłodnym miejscu na 72 godziny.
Odcedź solankę, ogórki przełóż do słoików i zalej płynem.Na 4 szklanki wody weź dwie duże łyżki soli.