Aby barszcz miał nasycony „restauracyjny“ kolor, należy przygotować buraki w określony sposób..
Julia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji internetowej Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej kategorii, opowiada, jak to zrobić.
Jak przygotować buraki na barszcz
Po pierwsze, musisz wziąć ciemne buraki, powinny pokolorować twoje ręce.
Po drugie, buraki smażone są oddzielnie od innych warzyw.Pod wpływem pokarmów zasadowych i skrobiowych (ziemniaki, marchew, cebula, kapusta) pigment w burakach traci kolor.
Można najpierw usmażyć buraki, ciągle mieszając, następnie dodać bulion, przykryć patelnię pokrywką i chwilę dusić.
Po trzecie, buraki należy gotować na wolnym ogniu nie dłużej niż 15 minut, w przeciwnym razie barszcz stanie się brązowy.
Surowo zabrania się także dodawania buraków do barszczu na samym początku gotowania.
Wcześniej ekspert mówił, jak gotować leniwe chaczapuri.