HomeJedzenieJak zrobić idealny sos: sekrety niezrównanego smaku i aromatu

Jak zrobić idealny sos: sekrety niezrównanego smaku i aromatu

Wiele potraw bez sosu traci całą swoją apetyczną wartość..

Aby zostać pierwszorzędnym mistrzem w przygotowywaniu sosów, skorzystaj z rady kucharki Julii Arkhipowej, ekspertki publikacji sieci BelNovosti: powiedziała nam, jak osiągnąć idealną konsystencję, smak i aromat.

Wysokiej jakości pasta pomidorowa

Być może pierwszym miejscem w procesie tworzenia pysznego sosu jest użycie wysokiej jakości pasty pomidorowej.

Ponieważ nowoczesne sklepy rozpieszczają klientów bogatym asortymentem, należy zachować szczególną ostrożność przy wyborze przecieru pomidorowego, aby nie kupić omyłkowo gotowego sosu.

Rosół mięsny

Jeśli lubisz sos o bogatym smaku i gęstej konsystencji, podczas gotowania zamiast wody użyj bulionu mięsnego lub rybnego.

Alternatywnie możesz wykorzystać wodę pozostałą po ugotowaniu makaronu, ryżu, fasoli lub ziemniaków.Buliony warzywne niestety nie stworzą pożądanej gęstości.

Prawidłowe proporcje

Przygotowując sos bardzo ważne jest zachowanie właściwych proporcji koncentratu pomidorowego, płynu i oleju.

Na 250-300 ml płynu potrzeba około 70-100 g koncentratu pomidorowego i co najmniej 3 łyżki oleju.

Przyprawy i przyprawy

Aby nadać sosowi bogaty smak, dodaj przyprawy i zioła.Użyj torby materiałowej lub stwórz bukiet garni z suszonych roślin.

Po ugotowaniu sosu łatwo będzie usunąć przyprawy, pozostawiając danie bez dodatkowych „śmieci“.

Wcześniej powiedzieliśmy Ci, co ugotować z młodych ziemniaków.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře