Wiele potraw bez sosu traci całą swoją apetyczną wartość..
Aby zostać pierwszorzędnym mistrzem w przygotowywaniu sosów, skorzystaj z rady kucharki Julii Arkhipowej, ekspertki publikacji sieci BelNovosti: powiedziała nam, jak osiągnąć idealną konsystencję, smak i aromat.
Wysokiej jakości pasta pomidorowa
Być może pierwszym miejscem w procesie tworzenia pysznego sosu jest użycie wysokiej jakości pasty pomidorowej.
Ponieważ nowoczesne sklepy rozpieszczają klientów bogatym asortymentem, należy zachować szczególną ostrożność przy wyborze przecieru pomidorowego, aby nie kupić omyłkowo gotowego sosu.
Rosół mięsny
Jeśli lubisz sos o bogatym smaku i gęstej konsystencji, podczas gotowania zamiast wody użyj bulionu mięsnego lub rybnego.
Alternatywnie możesz wykorzystać wodę pozostałą po ugotowaniu makaronu, ryżu, fasoli lub ziemniaków.Buliony warzywne niestety nie stworzą pożądanej gęstości.
Prawidłowe proporcje
Przygotowując sos bardzo ważne jest zachowanie właściwych proporcji koncentratu pomidorowego, płynu i oleju.
Na 250-300 ml płynu potrzeba około 70-100 g koncentratu pomidorowego i co najmniej 3 łyżki oleju.
Przyprawy i przyprawy
Aby nadać sosowi bogaty smak, dodaj przyprawy i zioła.Użyj torby materiałowej lub stwórz bukiet garni z suszonych roślin.
Po ugotowaniu sosu łatwo będzie usunąć przyprawy, pozostawiając danie bez dodatkowych „śmieci“.
Wcześniej powiedzieliśmy Ci, co ugotować z młodych ziemniaków.