Kto myśli, że próbował już wszystkiego, co można zrobić z cukinii, prawdopodobnie się myli..
Pod koniec sezonu warzywa zaczynają owocować jak szalone, a gospodynie domowe ledwo mają czas na przerobienie zbiorów na kawior..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartej klasy kucharka i piekarz, opowiedziała nam, jak przygotować pyszną sałatkę z cukinii.
Będziesz potrzebować:
cukinia – 1 kg;
marchewki – 300 gr;
cukier – 1 łyżka.l.;
czosnek – 4 ząbki;
sól, pieprz (ostry), zioła do smaku;
kolendra – 1,5 łyżeczki.l.;
sos sojowy – 1 łyżka.l.;
olej roślinny – 10 łyżek.l.;
ocet jabłkowy – 2 łyżki.l.
Jak gotować
1.Marchew i cukinię należy zetrzeć za pomocą koreańskiej tarki do marchwi.
2.Przełóż czosnek przez praskę i wymieszaj warzywa, dodając przyprawy, sól i cukier.
3.Następnie napełnij przedmiot gorącym olejem roślinnym, dodaj sos sojowy i ocet, wymieszaj i pozwól mu parzyć przez kilka godzin.
Po namoczeniu warzyw w marynacie podawać.