Z pewnością wielu zauważyło, że smak kotletów znacznie różni się w zależności od tego, kto je przyrządzał..
Istnieją jednak pewne zasady, które pomogą poprawić jakość potrawy, niezależnie od wybranego przepisu..
Szef kuchni Yulia Arkhipova, ekspert kulinarny naszego magazynu, opowiada o tym, jakie sekrety pomogą uczynić kotlety tak smacznymi, jak to tylko możliwe.
O jakich prostych subtelnościach warto pamiętać?
Włóż cebulę prawidłowo
Nie należy grubo siekać cebuli i wysyłać jej do mięsa mielonego w tej formie: kotlety nie staną się bardziej soczyste i nabiorą specyficznego smaku.
Lepiej posiekać cebulę drobniej i usmażyć ją.Kotlety staną się znacznie smaczniejsze.
Nie używaj jajek
Nie martw się, że kotlety się rozpadną: w większości przypadków tak się nie dzieje.Wystarczy dobrze zagnieść kotlety.
Dla pewności możesz dodać trochę skrobi lub kaszy manny.
Ale jajka mogą sprawić, że kotlety będą twarde.
Nie rób dużych kotletów
Takie danie po prostu się nie upiecze lub rozpadnie się podczas obracania.Dlatego skup się na standardowym rozmiarze kotleta.