Wcześniej przerośnięte ogórki na wsiach zostawiano na nasiona, ale teraz zakup nasion nie stanowi już takiego problemu..
Dlatego niestety przerośnięte ogórki często lądują na kompostowniku..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartorzędna kucharka i piekarz, opowiedziała nam, jak z takich ogórków przygotować pyszny kawior.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Ogórki należy obrać, wypestkować i pokroić w kostkę.
2.Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju roślinnym, dodać marchewkę posiekaną na grubej tarce, gdy będzie gotowa, zdjąć z ognia i wymieszać z ogórkami.
3.Do mieszanki dodać sól, cukier i koncentrat pomidorowy.
4.Paprykę słodką pokroić w kostkę, przepuścić czosnek przez praskę, wymieszać z warzywami.
5.Doprowadzić kawior do wrzenia, następnie dodać ocet, wlać do wysterylizowanych słoików i przechowywać.