HomeJedzenieJak zrobić orzeźwiającą kombuchę: nauka uprawy kombuchy w domu

Jak zrobić orzeźwiającą kombuchę: nauka uprawy kombuchy w domu

Kombuczę można oczywiście kupić w supermarkecie, ale w czasach sowieckich wiele osób uprawiało własną kombuchę..

Jak stwierdziła kucharka Julia Arkhipova, ekspertka internetowego wydania BelNovosti, proces nie jest skomplikowany, a w gorące letnie dni picie domowej kombuchy jest znacznie przyjemniejsze niż kombucha z puszki.

Jak przygotować napój

Odmierz 0,5 litra wody i zaparz w niej 4 łyżki herbaty.Uwaga: nie nadają się do tego herbaty z dodatkiem aromatów lub dodatków smakowych – mogą spowodować pleśń grzyba.

Dodaj tutaj 10 łyżek cukru i poczekaj.Do czasu, aż napar ostygnie do stanu letniego.

Następnie możesz włożyć grzyba do wysterylizowanego słoika i wlać do niego herbatę, przepuszczając ją przez sito, aby liście herbaty i nierozpuszczony cukier nie dostały się do środka.

Do słoika wlej kolejne 1,5 litra wody, przykryj gazą i zabezpiecz tkaninę gumką.

Fermentacja trwa od 4 do 10 dni: zależy to od temperatury i innych warunków.Następnie kombucha jest butelkowana i umieszczana w lodówce na 1-2 godziny.

Słoik można napełnić nową porcją słodzonej herbaty.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře