Kombuczę można oczywiście kupić w supermarkecie, ale w czasach sowieckich wiele osób uprawiało własną kombuchę..
Jak stwierdziła kucharka Julia Arkhipova, ekspertka internetowego wydania BelNovosti, proces nie jest skomplikowany, a w gorące letnie dni picie domowej kombuchy jest znacznie przyjemniejsze niż kombucha z puszki.
Jak przygotować napój
Odmierz 0,5 litra wody i zaparz w niej 4 łyżki herbaty.Uwaga: nie nadają się do tego herbaty z dodatkiem aromatów lub dodatków smakowych – mogą spowodować pleśń grzyba.
Dodaj tutaj 10 łyżek cukru i poczekaj.Do czasu, aż napar ostygnie do stanu letniego.
Następnie możesz włożyć grzyba do wysterylizowanego słoika i wlać do niego herbatę, przepuszczając ją przez sito, aby liście herbaty i nierozpuszczony cukier nie dostały się do środka.
Do słoika wlej kolejne 1,5 litra wody, przykryj gazą i zabezpiecz tkaninę gumką.
Fermentacja trwa od 4 do 10 dni: zależy to od temperatury i innych warunków.Następnie kombucha jest butelkowana i umieszczana w lodówce na 1-2 godziny.
Słoik można napełnić nową porcją słodzonej herbaty.