Jednym z ulubionych przetworów na zimę jest lecho z papryki, do którego dodaje się także pomidory lub inne warzywa..
Każda gospodyni domowa ma swój ulubiony przepis.Sprawdźmy zatem, czy tę przystawkę da się przygotować w zaledwie 30 minut.
Ekspert naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej klasy, powiedziała nam, jak gotować.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Czyste pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub siekamy w blenderze i przecieramy przez sito.Gotowe puree włóż do rondelka.
2.Dodaj sól, cukier i olej roślinny i zagotuj.
3.Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w plasterki lub, jak kto lubi, wrzucamy do rondla.
4.Gotuj pod przykryciem 15 minut, dodaj ocet, zagotuj i po minucie wlej lecho do wyparzonych słoików.
Zwiń pokrywki i odwróć.Po ostygnięciu słoików odłóż je do przechowywania.