HomeJedzenieW końcu znalazłam przepis na idealną BĄBELKĘ: Na ciasto wylewamy budyń i...

W końcu znalazłam przepis na idealną BĄBELKĘ: Na ciasto wylewamy budyń i pieczemy – najlepsze ciasteczko pod słońcem!

Fantastyczne ciasteczko, lepsze nawet niż klasyczne ciasto bąbelkowe.

Wystarczy, że wylejesz budyń na ciasto i włożysz do piekarnika.

To naprawdę fantastyczny przepis.

Potrzebujemy:

4 jajka.

Szczypta soli.

100 g kr.cukier.

2 łyżeczki cukru waniliowego.

100 ml wody.

100 ml oleju.

250 g mąki półgrubej.

½ opakowania.proszek do pieczenia.

400 g truskawek lub innych owoców, które akurat masz w domu.

Do góry:.

1 opakowaniebudyń waniliowy.

350 ml mleka.

3 łyżki kr.cukier.

Opcjonalnie do posypania:.

Cukier puder.

Procedura:

Najpierw przygotowujemy budyń do polewania:.

Budyń wymieszaj z niewielką ilością mleka.

Do płomienia włóż pozostałe mleko i cukier.

Gdy się zagotuje, dodajemy mleko z proszkiem budyniowym.

Ugotuj gęsty budyń i pozwól mu ostygnąć.

Mieszamy tu i tam.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

Umyj truskawki i pozwól im odcieknąć.

Ciasto: .

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka ubijamy z cukrem, aż powstanie piana.

Dodać wanilię, olej i wodę.

Na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia..

Na koniec ostrożnie, ręcznie wymieszaj śnieg z białek.

Blaszkę o wymiarach 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia i łyżką układamy na nim budyń.

I wkładamy kawałki truskawek – delikatnie wciskamy je w ciasto.

Piec około 30 minut.

Pozostawić do lekkiego przestygnięcia i posypać cukrem pudrem.

Życzymy dobrego apetytu! :-).

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře