Fantastyczne ciasteczko, lepsze nawet niż klasyczne ciasto bąbelkowe.
Wystarczy, że wylejesz budyń na ciasto i włożysz do piekarnika.
To naprawdę fantastyczny przepis.
Potrzebujemy:
4 jajka.
Szczypta soli.
100 g kr.cukier.
2 łyżeczki cukru waniliowego.
100 ml wody.
100 ml oleju.
250 g mąki półgrubej.
½ opakowania.proszek do pieczenia.
400 g truskawek lub innych owoców, które akurat masz w domu.
Do góry:.
1 opakowaniebudyń waniliowy.
350 ml mleka.
3 łyżki kr.cukier.
Opcjonalnie do posypania:.
Cukier puder.
Procedura:
Najpierw przygotowujemy budyń do polewania:.
Budyń wymieszaj z niewielką ilością mleka.
Do płomienia włóż pozostałe mleko i cukier.
Gdy się zagotuje, dodajemy mleko z proszkiem budyniowym.
Ugotuj gęsty budyń i pozwól mu ostygnąć.
Mieszamy tu i tam.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Umyj truskawki i pozwól im odcieknąć.
Ciasto: .
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka ubijamy z cukrem, aż powstanie piana.
Dodać wanilię, olej i wodę.
Na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia..
Na koniec ostrożnie, ręcznie wymieszaj śnieg z białek.
Blaszkę o wymiarach 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia i łyżką układamy na nim budyń.
I wkładamy kawałki truskawek – delikatnie wciskamy je w ciasto.
Piec około 30 minut.
Pozostawić do lekkiego przestygnięcia i posypać cukrem pudrem.
Życzymy dobrego apetytu! :-).