HomeInteresująceNiestrawność po zjedzeniu banana na pusty żołądek? Uważaj na to, co jesz...

Niestrawność po zjedzeniu banana na pusty żołądek? Uważaj na to, co jesz rano

Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia, więc to, co mamy na talerzu z samego rana, jest bardzo ważne.Chociaż owoce cytrusowe mogą towarzyszyć innym produktom, okazuje się, że banan jest również zalecany na pusty żołądek.

Pierwszy posiłek dnia &#8211 od czego zacząć?

Owoce na śniadanie to ogólnie dobry pomysł, ale nie zawsze zaleca się spożywanie ich na pusty żołądek.Istnieją pewne owoce, które są zdecydowanie odradzane na pusty żołądek, ale w połączeniu z innymi pokarmami będą dobrze służyć organizmowi.Są też takie, które spożywane na pusty żołądek będą dobre dla zdrowia.Pierwsza grupa obejmuje ananasy, melony, winogrona i owoce cytrusowe, które mogą powodować problemy trawienne i dyskomfort, jeśli są spożywane na pusty żołądek.Druga kategoria – owoce, które są korzystne, jeśli są spożywane z samego rana – obejmują banany, które zawierają duże ilości potasu i błonnika.Jak banany wpływają na organizm?

Banany – właściwości

Banany uważane są za jedne z najzdrowszych owoców na świecie.Są doskonałym źródłem wielu witamin (np.A, C, B6), magnezu, potasu i fosforu.Mają w sobie dużo błonnika, który jest bardzo pożądany dla poprawy funkcjonowania układu pokarmowego.W 100 gramach banana znajduje się około 90 kcal , z czego większość to węglowodany.

Ponadto banany zawierają wiele cennych przeciwutleniaczy , w tym dopaminę i katechiny (silne przeciwutleniacze).Banany są korzystne dla funkcji serca (zawartość potasu i przeciwutleniaczy), mają działanie przeciwutleniające, chronią organizm przed przeziębieniami, a także różnymi innymi chorobami. Są przydatne w detoksykacji organizmu i wspieraniu układu odpornościowego.Banany są szczególnie polecane sportowcom i osobom, które doświadczyły dużego wysiłku fizycznego &#8211 nie tylko dostarczają energii, ale także przyspieszają proces regeneracji mięśni.Dzięki solidnej dawce potasu, banany są również przydatne w regulacji ciśnienia krwi, co czyni je idealnym owocem dla osób z nadciśnieniem tętniczym.

Jako owoc o wysokiej wartości odżywczej, banany dodadzą ci również mnóstwo energii i poprawią nastrój, eliminując stany rozdrażnienia (efekt tryptofanu, aminokwasu występującego w bananach, który wpływa na sen, nastrój, odporność i wiele innych funkcji organizmu).

Według naukowców spożywanie bananów (a także soku pomarańczowego i pomarańczy) w ciągu pierwszych dwóch lat życia może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka białaczki u dzieci.Duża ilość witaminy C w bananach może skutecznie hamować powstawanie wolnych rodników powodujących raka.Znaczna ilość błonnika w diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego (banan jest znany z wysokiej zawartości błonnika).Warto również zwrócić uwagę na związek między spożyciem bananów a astmą.Badanie przeprowadzone przez naukowców z Imperial College London doprowadziło do następujących wniosków: dzieci, które jadły jednego banana dziennie były znacznie (34%) mniej narażone na rozwój astmy.

Czy można jeść banany na pusty żołądek?

Według ekspertów, banan jest owocem, który ma wiele korzyści zdrowotnych i jest idealny na czczo.Jedzenie bananów na pusty żołądek nie spowoduje problemów trawiennych. Banany docierają do żołądka i jelita cienkiego w szybkim tempie, a to poprawia wchłanianie zawartych w nich składników odżywczych.Owoc ten szybko działa na nasz organizm i szybko odczuwamy jego efekty.

Przypomnijmy, że eksperci specjalizujący się w żywieniu człowieka uważają, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.Śniadanie to sposób, w jaki rozpoczynamy dzień, dlatego musi być pożywne i dawać nam energię, której potrzebujemy rano (po przespanej nocy).Kompozycja składników jest zatem bardzo ważna.

Kto powinien unikać bananów?

Pomimo wielu korzyści zdrowotnych, banan nie służy wszystkim równie dobrze.Ten smaczny i zdrowy owoc ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny (GI 47-62, w zależności od dojrzałości banana), więc diabetycy muszą być ostrożni.Zjedzenie banana powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi, co oczywiście z jednej strony daje nam silną dawkę energii z samego rana.Z drugiej strony nie jest to efekt, który trwa długo, ani uczucie sytości, które szybko zastępuje głód.

Bananów muszą również unikać osoby cierpiące na alergię na ten owoc , która objawia się swędzeniem w jamie ustnej i gardle, pokrzywką na twarzy lub innych częściach ciała oraz świszczącym oddechem.

Według niektórych badań banany mogą pogarszać bóle głowy lub migreny.W takim przypadku powinniśmy powstrzymać się od spożywania dużych ilości tego owocu i ograniczyć się do jedzenia mniej niż pół banana dziennie.

Ludzie, którzy nie mają dobrze funkcjonujących nerek, powinni również wystrzegać się zbyt wielu bananów.Wynika to z dużej ilości potasu zawartego w tym owocu.Jeśli nerki nie są w stanie usunąć nadmiaru potasu z krwi, organizm będzie narażony na duże ryzyko (nawet śmiertelne).

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře