HomeWskazówki dla domuZawsze dodaję ten owoc do worka ziemniaków.Nie kiełkują i dłużej zachowują świeżość

Zawsze dodaję ten owoc do worka ziemniaków.Nie kiełkują i dłużej zachowują świeżość

29. 8. 2024 (Fot.: Shutterstock.com/David Pimborough).

Jak przechowywać ziemniaki w szafce? Aby na długo zachowały świeżość i jadalność, warto pamiętać o kilku zasadach.Pomocne są także niektóre owoce.Dodaj go do swojej torebki, a w mgnieniu oka zapomnisz o kiełkach..

Kupiłeś ziemniaki, wrzuciłeś je do szafki i po tygodniu wyglądają, jakby same chciały się wydostać? Niestety źle przechowywane ziemniaki bardzo szybko miękną i zaczynają kiełkować.Jak temu zapobiec? To nie jest takie trudne.

Czy ziemniaki mogą się zepsuć? Tak i to bardzo szybko

Właściwe przechowywanie ziemniaków jest kluczem do zachowania ich jadalności przez długi czas.Tym bardziej, że często kupujemy ich więcej, niż jesteśmy w stanie jednorazowo zjeść. Mimo to wiele osób popełnia błąd i szybko wyrzuca je do kosza.Nie mówiąc już o tym, że czasami nawet dzięki kiełkowaniu zdają się żyć własnym życiem. Każdy choć raz widział zabawny mem o ziemniaku przejmującym piwnicę lub szafkę kuchenną. Szkodnicy twierdzą, że są znacznie łatwiejsze w uprawie niż jakakolwiek ładna roślina doniczkowa.Co możesz zrobić, żeby nie zamieniły się w wyrastającego potwora?.

Jak przechowywać ziemniaki w szafce? Ważne są trzy zasady: ciemno, sucho i zimno

Jeśli przechowujesz ziemniaki w domu, najważniejsze jest zapewnienie im miejsca:

  • poza zasięgiem światła dziennego.
  • stosunkowo suche.
  • Jasne środowisko i wilgoć mają na nie bardzo negatywny wpływ.Z tego powodu zaleca się przechowywanie ich w piwnicy lub garażu, chociaż rzeczywistość jest oczywiście taka, że ​​nie każdy taki posiada. Dlatego idealnym miejscem jest garderoba w przedpokoju lub, jeśli pogoda nie jest kapryśna, balkon.Idealnie byłoby, gdyby temperatura otoczenia wynosiła około 10 stopni Celsjusza.Jest to jeden z powodów, dla których nie zaleca się przechowywania ziemniaków w kuchni, gdzie podczas gotowania często jest cieplej. Zapewniając im takie warunki, możesz być pewien, że nie wykiełkują i będą miały trwałość do sześciu miesięcy!

    Co zrobić, żeby ziemniaki się nie zepsuły? Użyj owoców

    Są jednak chwile, kiedy kuchnia jest jedynym miejscem, w którym można przechowywać ziemniaki.Aby zminimalizować ryzyko natychmiastowego zepsucia, umieść je w torbie, wiadrze lub koszu i przechowuj z dala od źródeł ciepła. Możesz też zastosować prosty trik i dodać do nich trochę jabłek.Dzięki temu dłużej zachowają świeżość i nie będą długo kiełkować.Wszystko dlatego, że jabłka wytwarzają gaz, etylen, który jest dla nich korzystny..

    WSKAZÓWKA! Co ciekawe, etylen uwalniany przez jabłka niekorzystnie wpływa także na inne rodzaje owoców i warzyw, takie jak marchew, ogórki, sałata, awokado, banany, gruszki i pomidory.Więc trzymaj je z daleka..

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře