Ryż uważa się za idealnie ugotowany, jeśli jest śnieżnobiały, gęsty i kruchy..
Wielu smakoszy narzeka, że nie zawsze udaje im się przygotować właśnie taką owsiankę..
Czasami danie wychodzi zbyt lepkie i rozgotowane.Ponadto płatki mogą nie nabrać najpiękniejszego koloru w wyniku gotowania.
Jak uniknąć takich kulinarnych porażek? Jak sprawić, by owsianka ryżowa zawsze wychodziła idealna?
Trzeba użyć tajnego dodatku, który opisała Julia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej internetowej publikacji Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej klasy.
Co dodać podczas gotowania ryżu, żeby danie było białe i kruche
Z pomocą kucharzowi przyjdzie taki produkt jak ocet jabłkowy.
Jedną łyżeczkę tego płynu należy dodać do wody, w której zamierzamy gotować ryż.
Dzięki powyższemu składnikowi płatki staną się śnieżnobiałe i gęste.
Ziarna ryżu na pewno nie będą się sklejać.Owsianka wyjdzie krucha.
Ponadto ugotowany ryż można bezpiecznie stosować jako składnik sałatek.