HomeRoślinyTak pomidory nie dojrzewają i nie są przechowywane: 3 błędy dlaczego są...

Tak pomidory nie dojrzewają i nie są przechowywane: 3 błędy dlaczego są niesłodzone, powoli czerwienieją i szybko się psują

Powolne dojrzewanie pomidorów to problem znany wielu ogrodnikom..

Mówimy o trzech głównych błędach dojrzewania, przez które pomidory powoli stają się czerwone, tracą słodycz i szybko się psują.

Jak prawidłowo dojrzewać pomidory

Pierwszym błędem jest dojrzewanie w niskich temperaturach.Optymalna temperatura wynosi +18-20 stopni.

W niskich temperaturach pomidory zmieniają kolor wolniej.

Drugim błędem jest przechowywanie w niskich temperaturach.Z tego powodu pomidory tracą słodycz.

Aby pomidory zachowały wysoki poziom cukru, należy je przechowywać w temperaturze nie niższej niż +12 stopni.

Jeśli jednak celem jest długotrwałe przechowywanie, a smak nie jest priorytetem, lepiej przechowywać w niskich temperaturach.

Po trzecie, wiele zależy od oświetlenia.W świetle pomidory barwią się i miękną szybciej, ale nierównomiernie.

Dlatego w przypadku długotrwałego dojrzewania lepiej wybrać ciemne miejsce.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře