Jednym z obcych przepisów jest węgierskie lecho.Preparat pobudzał wyobraźnię gospodyń domowych jeszcze bardziej niż kawior z bakłażana..
Nie trzeba nawet sprawdzać – słoiki z lecho są jednymi z pierwszych, które zimą opróżniamy, więc preparat nigdy się nie zepsuje.
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartorzędna kucharka i piekarz, opowiedziała nam, jak przygotować prawdziwe węgierskie lecho.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Do węgierskiego lecho trzeba wybrać najbardziej mięsistą i soczystą paprykę.Usuń łodygę i nasiona, pokrój w półpierścienie.
2.Sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy rozcieńczyć wodą (500 ml pasty na 600 ml wody), dodać olej, ocet, sól i cukier, paprykę i doprowadzić sos do wrzenia.
3.Gdy pasta zacznie się gotować przez kilka minut, dodaj posiekaną paprykę i gotuj na małym ogniu przez 7-10 minut.
4.Lecho rozlej do wyparzonych słoików, zamknij pokrywki, odwróć i pozostaw na 12 godzin pod ręcznikiem.
Gdy ostygnie, przechowuj go w ciemnym i chłodnym miejscu.Smacznego!
Wcześniej powiedzieliśmy, co dodać do wody podczas gotowania świeżych jaj.