HomeJedzenieSłynne tyrolskie ciasto ze śliwkami: proste, puszyste i cholernie dobre!

Słynne tyrolskie ciasto ze śliwkami: proste, puszyste i cholernie dobre!

W sezonie śliwkowym warto przygotować coś pysznego, dlatego mamy dla Was świetną radę ciasto miękkie.

Jeśli raz spróbujesz tego orzeźwiającego przysmaku, będziesz go chciał wielokrotnie.

Doskonały przepis na puszyste ciasto śliwkowe z kanału YouTube Nobbi’s Kochstunde.

Potrzebujemy:

350 g mąki zwykłej.

140 g masła.

120 g granulowanego cukru.

1/2 opakowania proszku do pieczenia.

5 jaj.

2 opakowania cukru waniliowego.

szczypta soli.

Na śliwki:.

800 g śliwek.

4 łyżki granulowanego cukru.

2 opakowania cukru waniliowego.

Procedura:

Formę (28 cm) wyłóż papierem i posmaruj brzegi masłem.

W małej misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy i sól.

W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia..

Do głębokiej miski włóż miękkie masło i ubij mikserem na kremową masę, a następnie dodaj mieszaninę cukru.

Jeden po drugim ubijaj jajka..

Do masy stopniowo przesiewamy mąkę i mieszamy trzepaczką.

Do formy wlać połowę ciasta i wyrównać.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C (grzanie góra/dół).

Piec 10 minut. W międzyczasie wydrążyć śliwki, pokroić na ćwiartki i dodać do miski.

W małej misce wymieszaj cukier granulowany i cukier waniliowy.

Powoli wsypywać cukier do miski ze śliwkami i wymieszać.

Śliwki układamy na upieczonym cieście w formie.

Na wierzch nakładamy resztę ciasta i równomiernie wyrównujemy.

Ciasto włożyć do piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 190°C.

Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Wystudzone ciasto wyjąć z formy, posypać cukrem i podawać.

Życzymy dobrego apetytu!

Poradnik wideo:.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře