W sezonie śliwkowym warto przygotować coś pysznego, dlatego mamy dla Was świetną radę ciasto miękkie.
Jeśli raz spróbujesz tego orzeźwiającego przysmaku, będziesz go chciał wielokrotnie.
Doskonały przepis na puszyste ciasto śliwkowe z kanału YouTube Nobbi’s Kochstunde.
Potrzebujemy:
350 g mąki zwykłej.
140 g masła.
120 g granulowanego cukru.
1/2 opakowania proszku do pieczenia.
5 jaj.
2 opakowania cukru waniliowego.
szczypta soli.
Na śliwki:.
800 g śliwek.
4 łyżki granulowanego cukru.
2 opakowania cukru waniliowego.
Procedura:
Formę (28 cm) wyłóż papierem i posmaruj brzegi masłem.
W małej misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy i sól.
W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia..
Do głębokiej miski włóż miękkie masło i ubij mikserem na kremową masę, a następnie dodaj mieszaninę cukru.
Jeden po drugim ubijaj jajka..
Do masy stopniowo przesiewamy mąkę i mieszamy trzepaczką.
Do formy wlać połowę ciasta i wyrównać.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C (grzanie góra/dół).
Piec 10 minut. W międzyczasie wydrążyć śliwki, pokroić na ćwiartki i dodać do miski.
W małej misce wymieszaj cukier granulowany i cukier waniliowy.
Powoli wsypywać cukier do miski ze śliwkami i wymieszać.
Śliwki układamy na upieczonym cieście w formie.
Na wierzch nakładamy resztę ciasta i równomiernie wyrównujemy.
Ciasto włożyć do piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 190°C.
Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Wystudzone ciasto wyjąć z formy, posypać cukrem i podawać.
Życzymy dobrego apetytu!
Poradnik wideo:.