HomeJedzenieSkąd wzięła się w ZSRR tradycja jedzenia pierwszego, drugiego i kompotu na...

Skąd wzięła się w ZSRR tradycja jedzenia pierwszego, drugiego i kompotu na lunch: miało to szczególne znaczenie

W Związku Radzieckim, jak wiadomo, istniała tradycja jedzenia na obiad pierwszego, drugiego i kompotu..

Mówimy o początkach tej mocno zakorzenionej tradycji.

Skąd wzięła się tradycja jedzenia pierwszego, drugiego i kompotu?

Tak zwana potrójna norma żywieniowa została wynaleziona w latach powojennych, kiedy trzeba było włożyć wiele pracy, aby odbudować kraj.

Porcje w stołówkach były ściśle przeliczane pod względem objętości, kalorii i zawartości składników odżywczych.

Dieta obywatela ZSRR zależała od poziomu aktywności fizycznej i specjalności.

W przemyśle ciężkim obiad wymagał 2200 kalorii dziennie, dla hutników i górników – ponad 2500 kalorii.

Obiad dla pracowników umysłowych liczył około 1400 kalorii.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře