Skrzydełka z kurczaka to bardzo popularne danie, które można przygotować na wiele sposobów.
Pokochasz ten przepis i pokocha go cała rodzina.
Użyj tego jednego niezwykłego składnika , a będziesz mile zaskoczony rezultatem.
Przepis jest polecany przez portal takprosto.
Sekretnym składnikiem jest zwykły proszek do pieczenia , który jest używany nieco niekonwencjonalnie w przygotowaniu mięsa.
Potrzebujemy:
800 g skrzydełek z kurczaka.
2 łyżki zwykłej mąki.
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki.
1 łyżeczka suszonego czosnku.
1 łyżeczka suszonej pietruszki.
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
sól do smaku.
Procedura:
Dokładnie umyj skrzydełka, a następnie wysusz .
Przetnij każde skrzydło na trzy części i użyj tylko części łopatki i łokcia – odłóż końcówki na bok.
Upewnij się, że dobrze je osuszasz i przygotuj mieszankę do zawijania.
W głębokiej misce wymieszaj mąkę, sól, suszony czosnek i pietruszkę.
Dodaj wędzoną paprykę i na koniec proszek do pieczenia.
Następnie zawinąć skrzydełka kurczaka w tę mieszankę – aby ułatwić zawijanie, można wlać mieszankę do zamykanej plastikowej torebki, włożyć skrzydełka i zawinąć je, potrząsając.
Gdy wszystkie skrzydełka są pokryte tą mieszanką, można je ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Umieścić w piekarniku nagrzanym do 200°C i piec przez około 30 minut.
Skrzydełka można podawać z różnymi sosami do smaku, takimi jak ten serowy….
Sos serowy
Wymieszać roztopione masło z drobno startym parmezanem, wlać sok z połowy cytryny i pomarańczy, a następnie dobrze wymieszać.
Jeśli chcesz, możesz dodać dowolne przyprawy lub zioła.
Te skrzydełka są prawdziwym przysmakiem i dlatego warto ich spróbować.
Cięcie i proszek do pieczenia
Nikt nie może się im oprzeć!
Zrób je sam, korzystając z tego przepisu z notatnika mojego dziadka i przekonaj się sam.
Tradycyjne kluski są bardzo popularne i na większości słowackich stołów nie brakuje ich przynajmniej raz w tygodniu , najczęściej w niedziele.
Ale kiedy spróbujesz tych klusek w cieście czosnkowym , będziesz zachwycony.
Potrzeba:
4 plastry wieprzowiny curry.
1 szklanka zwykłej mąki.
1 jajko.
1,5 szklanki mleka.
2 łyżeczki suszonego czosnku.
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sól.
czarny mielony pieprz.
olej roślinny do smażenia.
Procedura:
Najpierw pokrój mięso.
Opłucz plastry mięsa.
Osuszyć ręcznikiem papierowym.
Rozbij mięso równomiernie tłuczkiem do mięsa.
Posypać z obu stron solą i mielonym czarnym pieprzem.
Przesiej zwykłą mąkę do miski.
Dodaj jajko, mleko i czosnek.
Dodaj proszek do pieczenia i odrobinę soli.
Za pomocą trzepaczki wyrób gładkie ciasto.
Proszek do pieczenia sprawi, że ciasto będzie pięknie puszyste i bardziej miękkie.
Wlej większą ilość oleju na patelnię.
Podgrzejmy to.
Stopniowo zanurzać plastry mięsa w cieście.
Następnie natychmiast umieszczamy je w gorącym oleju.
Smażyć kotlety z każdej strony przez 3 minuty.
Smażyć, aż będą złotobrązowe.
Wyjmij je z patelni.
Umieść na ręcznikach papierowych , aby wchłonąć nadmiar oleju.
Gotowe.
Można podawać z ulubionym dodatkiem.
Sztuczka pozwalająca zmiękczyć każde mięso
Proszek do pieczenia jest również doskonały, jeśli masz w domu twarde mięso.
Proszek do pieczenia ma zdolność rozkładania białek i poprawiania tekstury mięsa w krótkim czasie.
Istnieją dwa sposoby jego użycia:
1 sposób:
Wystarczy posypać mięso proszkiem do pieczenia, wstawić do lodówki na kilka godzin i wyjąć.
Następnie dokładnie myjemy mięso i możemy użyć go w sposób jaki przygotowaliśmy.
2.Metoda:
Wymieszaj proszek do pieczenia z wodą.
Użyj składników w takich proporcjach, aby uzyskać konsystencję pasty.
Dobrze pokryć mięso pastą i odstawić do lodówki na 1-3 godziny.
Następnie umyj i użyj do smażenia, duszenia, pieczenia lub grillowania.
Mięso będzie naprawdę delikatne, chrupiące i bardzo smaczne dzięki proszkowi do pieczenia.Zdecydowanie spróbuj i będziesz regularnie używać tej sztuczki, tak jak ja.
Mój dziadek dodawał nawet szczyptę proszku do pieczenia do mięsa na klopsiki.
Zawsze były pięknie puszyste i miękkie, mówił, że to jego sekret.:-).
Ziemniaki i proszek do pieczenia
.ň.
Pyszne domowe chipsy ziemniaczane, które przebijają nawet klasyczne chipsy ziemniaczane.
Dzieci je uwielbiają i nie ma znaczenia, czy są słone czy słodkie.
Rezultat jest fantastyczny za każdym razem, a dodatkowo jest szybki w przygotowaniu.
Najlepszy deser, jakiego możesz spróbować – a do całej tej parady potrzebujesz tylko 4 składników.
Potrzebujesz:
Ziemniaki 400 g.
Skrobia kukurydziana 3 łyżki stołowe.
– proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
– kr.cukier 3 łyżki stołowe.
Procedura:
Obierz ziemniaki i pokrój je na mniejsze kawałki.
Teraz włóż ziemniaki do wody i zagotuj.
Gotuj przez około 15 minut lub w zależności od rodzaju gotowanych ziemniaków, aż będą miękkie.
Odcedź i rozgnieć ugotowane ziemniaki.
Dodaj skrobię kukurydzianą.
Dodajemy również proszek do pieczenia, dzięki czemu rezultat będzie znacznie bardziej chrupiący.
Teraz dodaj cukier – jeśli chcesz mniej słodki lub słony chips ziemniaczany, usuń cukier i dodaj sól.
Teraz zagnieść jednolite ciasto.
Na posypanej mąką desce rozwałkuj ciasto na płasko.
Wytnij ciasto w powstałe kształty – diamenty.
Teraz rozgrzej wystarczającą ilość oleju na patelni rozgrzej dużą ilość oleju.
Usmaż kształty na gorącym oleju na złoty kolor.
Podawać z ulubionym sosem lub same.
Te chrupki są pyszne zarówno na słodko, jak i na słono.
Życzymy smacznego! :-).
Instrukcje wideo:
Smacznego!
.