HomeInteresującePosmaruj nim mięso, a pozostanie delikatne, jak z wykwintnej restauracji

Posmaruj nim mięso, a pozostanie delikatne, jak z wykwintnej restauracji

Czasami zdarza się, że kupujemy mięso, które jest twarde bez względu na to, jak długo je gotujemy lub dusimy.Po prostu nie staje się miękkie, mimo że jest już zasadniczo rozbite na włókna, które niestety nadal są twarde.Po prostu nie możemy zajrzeć do mięsa, a to, jak smakuje, jest czasami loterią.

Posyp je sodą

Na szczęście istnieją gadżety, które mogą zmiękczyć nawet twarde mięso.I oczywiście można ich używać jako środka zapobiegawczego, aby lunch był kulinarnym doświadczeniem dla wszystkich zaangażowanych.Aby plasterek na talerzu nie zamienił się w twardy, twardy grzyb do żucia przez gości.

Jak więc uzyskać soczyste kęsy, które rozpływają się na języku? Posyp je sodą oczyszczoną i odstaw na chwilę.Następnie umyj mięso i dopraw solą i pieprzem jak zwykle.Można jednak również dodać sodę do mielonego mięsa, jeśli zamierzamy upiec pieczeń lub usmażyć klopsiki.W takim przypadku oczywiście nie można jej zmywać, tylko pozostawić w mięsie.Będzie ono bardzo soczyste i wystarczy ½ łyżeczki sody na 1 kg mięsa mielonego.

Nadaj mu kwaśny smak

Cokolwiek kwaśnego dodasz do mięsa, również je poskromi.Na twardość włókien mięsa wpływają łagodne kwasy, które mogą przenikać przez mięśnie.Możesz je natrzeć octem, cytryną, musztardą lub winem.Jeśli jednak te składniki nie są odpowiednie dla twojego przepisu, umyj je przed przygotowaniem.

Możesz marynować plastry w marynacie zawierającej różne zioła i przyprawy, aby je zmiękczyć.Te smaki będą następnie pięknie przenikać mięso.Jednak zawsze powinna ona zawierać coś kwaśnego.Na przykład musztardę lub kefir.

Jeśli chcesz dusić mięso z pomidorami, możesz być pewien, że będzie delikatne i soczyste nawet bez poprzednich procedur.Pomidory zawierają również lekką kwasowość.

Jeśli zamierzasz smażyć steki, dodaj nie tylko sól, ale także odrobinę musztardy lub kefiru do jajka, które jest częścią trójwarstwowej panierki.Wtedy po prostu się roztopią.

Jeśli lubisz wątróbkę, wołową lub wieprzową, pozostaw ją w lodówce na noc pokrytą musztardą lub kefirem.Oba są świetne do usuwania ich specyficznego zapachu i pozostawiania tylko czystego, delikatnego mięsa.

Nie bój się marynować mięsa w kwaśnych produktach, to tylko poprawi jego smak.I nigdy nie będziesz musiał czuć rozczarowania, że pomimo zaangażowanych pieniędzy i pracy, twój obiad nie okazał się satysfakcjonujący.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře