HomeWskazówki dla domuPij szklankę dziennie, a poczujesz się jak narodzony na nowo

Pij szklankę dziennie, a poczujesz się jak narodzony na nowo

Kiedy myślimy o sokach, w pierwszej kolejności przychodzą nam na myśl skojarzenia z sokami owocowymi.Pod względem właściwości odżywczych przewyższają je jednak te roślinne.Jednym z nich jest sok z buraków, który z łatwością przygotujesz w swojej domowej kuchni..

Sok z buraków ma nie tylko intensywną barwę i smak, ale także wiele cennych właściwości, które pomagają utrzymać organizm w dobrej kondycji i zdrowiu.Warto włączyć ten napój do swojej diety.

Burak znany jest w naszej kuchni od pokoleń.Łatwo było ją przechowywać zimą, była tania w uprawie i stała się podstawą naszych domów.

Sok z buraków jest korzystny dla zdrowia

Sok z buraków to prawdziwa bomba witaminowa, ponieważ zawiera takie składniki jak żelazo, kwas foliowy, magnez, potas, cynk i wapń.Zawiera także witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.Ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów sok z buraków wspomaga układ odpornościowy..

Jedzenie buraków i picie wyciśniętego z nich soku jest również wskazane na anemię.Chociaż żelazo z roślin jest gorzej wchłaniane przez organizm niż żelazo pochodzenia zwierzęcego, spożywanie buraków może nadal być pomocne w walce z niskim poziomem tego pierwiastka.

Betanina , pigment odpowiedzialny za intensywną barwę buraków, jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed uszkodzeniami i pomaga zwalczać stany zapalne.Spowalnia proces starzenia się organizmu, dlatego regularnie pijąc sok z buraków odmładzamy się.

Jak zrobić sok z buraków?

Najlepszym wyborem jest wyciskarka wolna , która pozwala uzyskać sok o dużej zawartości składników odżywczych.Można też użyć blendera, jednak należy pamiętać, że taki sok będzie miał więcej błonnika i może być mniej płynny.

Sok z buraków najlepiej pić świeżo wyciśnięty, aby zachował wszystkie swoje wartości odżywcze. Po wyciśnięciu sok należy odstawić na około 30 minut, aby napój odgazował i był łatwiejszy do strawienia.Sok z buraków można mieszać z sokiem z innych warzyw, np. z buraków.z marchwi, jabłek.Dzięki temu łatwiej przyzwyczaisz się do jego smaku.

Sok z buraków – przeciwwskazania

Choć sok ten to prawdziwy skarb, nie każdy może po niego sięgnąć.Zawiera dużo szczawianów, których powinny unikać osoby cierpiące na dnę moczanową, kamicę nerkową i reumatyzm.może również obniżyć ciśnienie krwi, dlatego osoby z niskim ciśnieniem krwi powinny spożywać go ostrożnie.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře