HomeJedzenieOkazuje się, że wiele osób nadal gotuje jajka nieprawidłowo: szef kuchni mówi,...

Okazuje się, że wiele osób nadal gotuje jajka nieprawidłowo: szef kuchni mówi, jak i dlaczego

Wydawałoby się, że łatwiej jest ugotować jajka? Ale procedura ma swoją własną charakterystykę.

Wiele osób, nie wiedząc o nich, gotuje nieprawidłowo zarówno ugotowane na miękko, gotowane, jak i ugotowane na twardo..

Dla tych, którzy chcą doskonale ugotować jajka (według wszystkich trzech opcji), odpowiednie zasady wyraziła Julia Arkhipova, ekspertka publikacji internetowej Belnovosti w dziedzinie gotowania, kucharz i piekarz czwartej klasy.

Włóż jajka na miękko do wrzącej wody i gotuj nie dłużej niż trzy minuty.Następnie wyjmij i spłucz zimną wodą.

Jajka w torebce („gotowane“) – gotować we wrzącej wodzie nie dłużej niż cztery minuty.Następnie spłucz zimną wodą.

Gotuj jajka na twardo we wrzącej wodzie nie dłużej niż 12 minut.Następnie spłucz zimną wodą.

W tym drugim przypadku wiele osób popełnia błąd podczas gotowania, co prowadzi do pojawienia się ciemnej powłoki na żółtku.

Dlatego – żeby tego uniknąć – po ugotowaniu jajka płuczemy je zimną wodą.

Aby zapobiec wyciekaniu zawartości jaj przez pęknięcia w skorupce, należy dodać sól do wody.

Wcześniej powiedzieliśmy, co zrobić, jeśli ziemniaki nie są dobrze smażone.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře