Wydawałoby się, że łatwiej jest ugotować jajka? Ale procedura ma swoją własną charakterystykę.
Wiele osób, nie wiedząc o nich, gotuje nieprawidłowo zarówno ugotowane na miękko, gotowane, jak i ugotowane na twardo..
Dla tych, którzy chcą doskonale ugotować jajka (według wszystkich trzech opcji), odpowiednie zasady wyraziła Julia Arkhipova, ekspertka publikacji internetowej Belnovosti w dziedzinie gotowania, kucharz i piekarz czwartej klasy.
Włóż jajka na miękko do wrzącej wody i gotuj nie dłużej niż trzy minuty.Następnie wyjmij i spłucz zimną wodą.
Jajka w torebce („gotowane“) – gotować we wrzącej wodzie nie dłużej niż cztery minuty.Następnie spłucz zimną wodą.
Gotuj jajka na twardo we wrzącej wodzie nie dłużej niż 12 minut.Następnie spłucz zimną wodą.
W tym drugim przypadku wiele osób popełnia błąd podczas gotowania, co prowadzi do pojawienia się ciemnej powłoki na żółtku.
Dlatego – żeby tego uniknąć – po ugotowaniu jajka płuczemy je zimną wodą.
Aby zapobiec wyciekaniu zawartości jaj przez pęknięcia w skorupce, należy dodać sól do wody.
Wcześniej powiedzieliśmy, co zrobić, jeśli ziemniaki nie są dobrze smażone.