Cukinię można nie tylko smażyć i duszić, ale także dodawać do kotletów warzywnych..
Przepis na pyszne kotlety warzywne z cukinią opowiada Julia Arkhipova, ekspertka publikacji internetowej Belnovosti w dziedzinie gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.
Jak gotować kotlety warzywne z cukinią
Na 300 gramów cukinii potrzebne będą: dwa jajka, 100 gramów sera, 200 gramów ziemniaków, 100 gramów marchwi, 1-2 ząbki czosnku, 30 gramów zielonej cebuli, 3 czubate łyżki mąki, 5-6 łyżek stołowych bułki tartej, soli i pieprzu – do smaku.
Cukinię, ziemniaki i marchewkę zetrzyj na grubej tarce.Cukinię i ziemniaki odciśnij i wymieszaj z marchewką.
Sól, dodać mąkę i jajka, wymieszać, odstawić na 10 minut.
Dodać starty ser, czosnek i dymkę, wymieszać, uformować kotlety.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu bez przykrycia.
Wcześniej ekspert powiedział, jak gotować bakłażany z mięsem mielonym.