Jeśli jeszcze nie próbowaliście ukraińskiego smalcu po hucułsku, koniecznie poprawcie to pominięcie..
Tak przygotowany smalec okazuje się delikatny i aromatyczny, wyglądem przypominający wędzony lub pieczony w piekarniku.
Jak gotować smalec ukraiński „po huculsku“
Odebrać gruby kawałek boczku wieprzowego z warstwą tłuszczu w odległości co najmniej 4 cm od skóry i pokroić na 6 kawałków.
Do rondla wlać litr wody, dodać 4 łyżki soli grubej, podgrzewać, aż sól całkowicie się rozpuści, mieszając.
Dodać liście laurowe (5 szt.), groszek ziele angielskie (8 szt.) i małą garść łusek cebuli, wymieszać.
Dodać smalec, doprowadzić do wrzenia, gotować nie dłużej niż 15 minut na umiarkowanym ogniu, przykryć patelnię pokrywką i odstawić na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia smalec przełóż na sito do wyschnięcia, natrzyj posiekanym czosnkiem i mieszanką papryki, 2 kawałki zawiń w folię lub pergamin, pozostaw w temperaturze pokojowej na 7-8 godzin i włóż do zamrażarki na 2-3 dni.