Czosnek jest uważany za jedno z najzdrowszych warzyw.Uprawiany samodzielnie jest jeszcze bardziej wartościowy.Należy go jednak odpowiednio przechowywać, aby dłużej zachował swoje właściwości odżywcze i smakowe.
Kiedy należy zbierać czosnek, aby jego główki były duże i smaczne, i jak należy go przechowywać, aby dłużej zachował świeżość? Wszystkie potrzebne informacje można znaleźć w artykule.
Kiedy należy zbierać czosnek?
Zbiór czosnku zależy od odmian tego warzywa, które mogą być wiosenne lub zimowe.Te pierwsze, które sadzi się wiosną, zbiera się późnym latem i jesienią, od sierpnia do września.Z kolei czosnek sadzony jesienią zbierany jest w lipcu.Są to jednak tylko ogólne daty kalendarzowe, ponieważ wiele zależy od indywidualnych warunków uprawy.
Ważne są warunki pogodowe.Wysokie temperatury w tym roku przyspieszyły wegetację i zbiory czosnku odbywają się wcześniej.Musimy jednak uważnie obserwować nasze uprawy, aby wiedzieć, kiedy czosnek jest gotowy do wykopania.
Jak możemy się tego dowiedzieć? Kiedy połowa liści jest sucha i pożółkła, a pozostałe łodygi kwiatowe są proste – wtedy czosnek jest gotowy do zbioru.Należy również przyjrzeć się cebulkom.Co można zrobić, aby były większe?
Sposoby na uzyskanie dużych główek czosnku
Kiedy okaże się, że zbliża się termin zbioru czosnku, należy zrobić dwie rzeczy. 2 tygodnie przed planowanym wykopaniem główek, przestać podlewać czosnek – suche główki nie zgniją i lepiej zniosą długie przechowywanie.
Również ok. 2 tygodnie przed zbiorem zawiązuje się liście czosnku, aby stymulować rozwój podziemnych części rośliny.Dzięki temu cebulki będą większe i silniejsze.
Nie przegap daty zbiorów.Główki pozostawione w ziemi zbyt długo mogą zacząć pękać, a ząbki wyrastać na zewnątrz.Taki czosnek nie będzie nadawał się do dłuższego przechowywania.
Jak przechowywać czosnek?
Duże, ale wciąż zwarte główki czosnku są gotowe do zbioru.Po wykopaniu należy je rozłożyć na słońcu lub, w przypadku złej pogody, w suchym, przewiewnym pomieszczeniu.Wolne od wilgoci główki oczyszcza się z ziemi i wiesza do wyschnięcia.Po około trzech tygodniach czosnek powinien być wysuszony i gotowy do przechowywania.
Tradycyjna metoda, stosowana od wieków, jest do tego idealna.Polega ona na splataniu główek czosnku w warkocz.Łodygi są splecione, a coraz więcej cebulek jest połączonych ze sobą, podobnie jak w warkoczu.Metoda ta pozwala na cyrkulację powietrza pomiędzy cebulkami.
Cebulki można również związać w bukiety, umieścić w wentylowanym pudełku lub posypać mąką i umieścić w pudełku.Niezależnie od wybranej metody, czosnek należy przechowywać w suchym, zacienionym i najlepiej chłodnym miejscu.
.