HomeJedzenieNa pewno nie soliłeś tak smalcu: nie uwierzysz, dopóki nie sprawdzisz –...

Na pewno nie soliłeś tak smalcu: nie uwierzysz, dopóki nie sprawdzisz – smalec okazuje się fantastycznie smaczny

Smalec okaże się fantastycznie smaczny, jeśli do solenia dodamy jeden nietypowy składnik..

Podpowiadamy przepis na pyszny smalec z cukrem.

Jak pysznie marynować smalec

Na kilogram smalcu potrzebne będą: 500 g soli, 150 g cukru, 5-6 ząbków czosnku, 3 liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki (z kopczykiem), łyżeczka mielonego czarnego pieprzu (bez kupa) i łyżeczka khmeli-suneli (bez szkiełek).

Kawałki smalcu zanurzyć w cukrze i zawinąć w pergamin (nie do pieczenia).

W tej formie smalec wkładamy do lodówki na 12 godzin.Po tym czasie smalec opłucz zimną wodą i osusz serwetkami.

Wymieszaj posiekany liść laurowy, czarny pieprz, paprykę, posiekany czosnek, chmiel suneli i sól.Należy używać zwykłej soli; nie można używać soli jodowanej.

Posyp smalec mieszaniną peklującą i ponownie zawiń w pergamin.

W tej formie smalec włóż do lodówki na tydzień.Następnie można go zmyć z soli i przechowywać w zamrażarce.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře