Smalec okaże się fantastycznie smaczny, jeśli do solenia dodamy jeden nietypowy składnik..
Podpowiadamy przepis na pyszny smalec z cukrem.
Jak pysznie marynować smalec
Na kilogram smalcu potrzebne będą: 500 g soli, 150 g cukru, 5-6 ząbków czosnku, 3 liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki (z kopczykiem), łyżeczka mielonego czarnego pieprzu (bez kupa) i łyżeczka khmeli-suneli (bez szkiełek).
Kawałki smalcu zanurzyć w cukrze i zawinąć w pergamin (nie do pieczenia).
W tej formie smalec wkładamy do lodówki na 12 godzin.Po tym czasie smalec opłucz zimną wodą i osusz serwetkami.
Wymieszaj posiekany liść laurowy, czarny pieprz, paprykę, posiekany czosnek, chmiel suneli i sól.Należy używać zwykłej soli; nie można używać soli jodowanej.
Posyp smalec mieszaniną peklującą i ponownie zawiń w pergamin.
W tej formie smalec włóż do lodówki na tydzień.Następnie można go zmyć z soli i przechowywać w zamrażarce.